Ericsson i Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna wspierają polską innowacyjność w biznesie

Ericsson podpisał z Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną list intencyjny dotyczący kooperacji w zakresie połączenia wiedzy i doświadczenia międzynarodowej korporacji
z potencjałem najbardziej obiecujących przedsiębiorców startupowych.

W ramach współpracy strony deklarują chęć zbudowania partnerstwa w tworzeniu projektów odzwierciadlających potrzeby klientów Ericsson, a otwierających przed innowacyjnymi przedsiębiorcami możliwość wdrożenia pilotażowego.

Współpraca pozwoli MŚP oraz startupom zrozumieć zasady współpracy w środowisku międzynarodowym, nawiązać kontakty biznesowe, poszerzyć zakres działalności, ale przede wszystkim wytworzyć wartość dodaną w postaci produktów lub usług będących odpowiedzią na faktyczne potrzeby rynkowe dnia dzisiejszego lub przyszłego.

ŁSSE pośredniczyć będzie w weryfikacji, naborze i mentoringu startupów, których rozwiązania będą inicjalnie wdrażane w Polsce, a wypadku spełnienia określonych kryteriów otrzymają możliwość replikacji u klientów Ericsson na całym świecie.

- Ericsson, jako firma stawiająca na innowacyjność, posiadająca wiedzę ekspercką w zakresie technologii i świadoma trendów rynkowych otwiera niebywałe możliwości przed sektorem MŚP oraz startupami współpracującymi z ŁSSE. Jestem przekonany, że ta kooperacja przyniesie naszym klientom wiele korzyści oraz pozwoli skuteczniej wykorzystać potencjał biznesowy Internetu Rzeczy w Polsce i na świecie - powiedział Marcin Sugak, odpowiedzialny za sektor Industry & Society w Ericsson Sp z o.o.

- Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna poprzez udział w projekcie realizować będzie swoją strategię, której jednym z celów jest wspieranie MŚP, startupów oraz tworzenie sieci powiązań. Dysponujemy doświadczonym zespołem, który przeprowadzi w ramach współpracy działania o charakterze akceleracyjnym, co przyczyni się do wypracowania modelowej współpracy z firmą Ericsson – podkreśla Agnieszka Sygitowicz, Wiceprezes ŁSSE S.A.

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie. W 2016 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 222,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.