Telstra, Ericsson, Qualcomm oraz NETGEAR osiągają prędkości rzędu 2 Gb/s podczas pokazu na żywo

Telstra, Ericsson (NASDAQ: ERIC), NETGEAR i Qualcomm Technologies, Inc., spółka zależna Qualcomm Incorporated, ogłosiły, że w testach laboratoryjnych z wykorzystaniem nowych chipsetów komercyjnych osiągnęły rekordowe prędkości 4G rzędu 2 gigabitów na sekundę (Gb/s).

lut 21, 2018

Osiągnięcie tych prędkości było możliwe dzięki oprogramowaniu Baseband 6630, Radio 4415 oraz najnowszemu oprogramowaniu sieciowemu Gigabit LTE firmy Ericsson. Ekstremalne prędkości osiągnięto dzięki agregowaniu pięciu nośników LTE 20 MHz w trzech różnych pasmach częstotliwości, każdy nośnik wykorzystywał technologie 4x4 MIMO oraz 256 QAM.

Podczas demonstracji osiągnięto prędkości 2 Gb/s, było to możliwe dzięki agregacji 100 MHz z pasm 1, 3 i 7 poprzez mobilny router NETGEAR Nighthawk wyposażony w modem Qualcomm® Snapdragon™ X24 LTE, pierwszy na świecie modem LTE kategorii 20.

Dyrektor Zarządzający ds. Sieci Telstra Group, Mike Wright mówi: „Wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na dane i potrzebą zapewnienia naszym klientom najwyższej jakości usług, zawsze staramy się dostarczać nowe rozwiązania i rozwijać zaawansowane technologie. Po uruchomieniu (w styczniu 2017 roku) pierwszej na świecie sieci Gigabit, z przyjemnością ponownie współpracujemy z firmami Ericsson i Qualcomm, mając na celu podwojenie tych prędkości. Osiągnięcie to pokazuje naszą stałą innowacyjność w zakresie technologii LTE, zapewniającą naszym klientom niezrównane doświadczenie sieciowe i przygotowującą nasze sieci do rozwoju w przyszłości.”

Po pierwszym na świecie zademonstrowaniu prędkości rzędu 1 Gb/s w listopadzie 2015 oraz po pierwszym komercyjnym uruchomieniu sieci LTE Gigabit w styczniu 2017, ten najnowszy przełom technologiczny przyspiesza wspólne wysiłki firm Ericsson, Telstra, Qualcomm Technologies i NETGEAR mające na celu dostarczanie wiodącej sieci Gigabit LTE, torując drogę dla zwiększenia możliwości i wydajności w przejściu na 5G.

Serge Willenegger, Senior Vice President and General Manager, 4G/5G and Industrial IoT, Qualcomm Wireless GmbH mówi: „Ustanawiając ten istotny rekord, pomagamy operatorom mobilnym w pełni wykorzystać ich zasoby częstotliwości i zmaksymalizować przepustowość ich sieci Gigabit LTE, a także umożliwić producentom urządzeń mobilnych oferowanie konsumentom wglądu w nowe usługi, które wkrótce zostaną udostępnione w sieciach 5G.”

Joakim Sorelius, Kierownik ds. Systemów Sieciowych w firmie Ericsson, mówi: „Przesuwamy granice technologii i zapewniamy niespotykany dotąd postęp w rozwoju technologii LTE, przełamując wraz z naszymi partnerami barierę 2 Gb/s. Ten postęp technologiczny pozwoli na szybsze szerokopasmowe połączenia mobilne i większą przepustowość sieci dla wszystkich abonentów. Jest to ważne, gdyż użytkownicy zużywają i generują większe ilości treści poprzez strumieniowanie wideo i udostępniają własne zdjęcia i treści wideo.”

Ericsson, Telstra, Qualcomm Technologies i NETGEAR zaprezentują ultra-szybkie prędkości rzędu 2 Gb/s podczas demonstracji na żywo na Mobile World Congress w Barcelonie, w dniach od 26 lutego do 1 marca, w hali 2, stoisko 2O60. Prezentacja, poprzez uruchomienie 4x4 MIMO na pięciu nośnikach 20 MHz pokaże w jaki sposób osiąga się prędkości 2 Gb/s w sieci LTE.

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie. W 2016 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 222,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.