Ericssons vd beskriver potentialen i den växande telekombranschen

Press release
apr 10, 2006 15:09 (GMT +00:00)
Vid Ericssons årsstämma i Stockholm idag betonade Carl-Henric Svanberg, VD och koncernchef, för företagets aktieägare hur väl positionerat företaget är för att dra nytta av potentialen i den växande telekombranschen. Ericsson visade hur operatörer kan skapa intäktsströmmar och en effektiv drift genom de senaste  bredbandsteknologierna och multimedia-tjänsterna.

Som det enskilt mest lönsamma företaget i branschen med den största kundbasen, är Ericsson unikt positionerat för att dra nytta av den potential som finns i de viktigaste trenderna inom telekom.

Ericssons VD betonade att 3G och dess utveckling HSPA finns i kommersiella nät och erbjuder hastigheter på upp till 14 Mbps, vilket möjliggör  mobila bredbandsapplikationer såsom mobil TV, video-streaming och Internet-tillgång.

Ericssons HSPA teknologi finns nu i cirka 30 olika nätverk, bland annat Cingular i USA, Swisscom i Schweiz, Mobilkom i Österrike och 3 i Italien. Idag kunde Ericsson dessutom annonsera ett nytt HSDPA-kontrakt med  operatören 3 Scandinavia.

Carl-Henric Svanberg talade också om det nyligen genomförda förvärvet av Marconi och konstaterade att kombinationen av Ericssons och Marconis historik, expertis och produktportföljer inom bredbandsaccess och transportnätverk resulterar i ett kraftfullt erbjudande för nästa generations konvergerande nät. Detta möjliggör för Ericsson att betydligt öka sina marknadsandelar inom fastnäts- och bredbandsmarknaderna.

En annan viktig trend i branschen är telekommunikationstjänster, med  hosting och managed services, vilka uppvisar den snabbaste tillväxten inom alla områden. Under 2005 ökade området managed services med 29% och dominerade Ericssons största kontrakt, som signerats tillsammans med 3 i Storbritannien och Italien.

Carl-Henric Svanberg betonade den sociala och ekonomiska betydelsen av mobiltelefoni.  Innan 2010 kommer det finnas 3 miljarder mobilabonnenter i världen. Enbart förra året såldes 800 miljoner mobiltelefoner, vilket gör mobiltelefonen till världens mest sålda konsumentprodukt.

Ericsson formar framtidens kommunikationslösningar för Mobilt Internet och bredband genom tekniskt ledarskap. Genom att erbjuda innovativa lösningar i mer än 140 länder, hjälper Ericsson till att skapa världens mest kraftfulla kommunikationsföretag.

Läs mer på www.ericsson.com/


FÖR YTTERLIGARE INFORMATION KONTAKTA

Ericsson Media Relations
Phone: + 46 8 719 6992
E-post: press.relations@ericsson.com