Ericsson förvärvar Nortels andel i samriskbolaget LG-Nortel

Press release
apr 21, 2010 04:00 (GMT +00:00)

·         Ökade möjligheter att möta den koreanska marknaden och nå nya kunder

·         Den näst största installerade basen inkluderande alla Koreas ledande operatörer

·         Kontantköpeskilllingen på skuldfri basis uppgår till 242 miljoner USD

·         Samriskbolagets nya namn kommer att vara LG-Ericsson

Ericsson (NASDAQ:ERIC) har i dag ingått avtal om att köpa Nortels majoritetsandel (50%+1 aktie) i samriskbolaget (joint venture) LG-Nortel, ett bolag bildat av LG Electronics och Nortel Networks. Affären är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännanden.

 

Affären innebär att Ericsson stärker sin ställning markant på den koreanska marknaden, samtidigt som Ericsson får tillgång till väletablerade försäljningskanaler och goda förutsättningar inom forskning och utveckling i landet. Dessutom kommer förvärvet att ge Ericsson en industriell plattform och möjlighet att bygga nya kundrelationer.

Samriskbolaget innehåller viktiga avtal med Koreanska operatörer som KT, LG Telecom och SK Telecom.

LG-Ericsson blir en av de största telekomaktörerna i Korea.

"Korea är en av världens största telekommarknader, där konsumenterna har en stor efterfrågan på nya tjänster. Tack vare samarbetet med vår nya partner LG Electronics stärker vi vår position och förbättrar våra möjligheter inför framtida teknologiskiften som LTE", säger Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg.

"LG Electronics är glada över att ha Ericsson som ny samarbetspartner i det här samriskbolaget", säger Yong Nam, vice ordförande och vd för LG Electronics. "Ericsson bidrar med global branscherfarenhet och teknisk expertis, som både kunder och anställda kommer att kunna dra nytta av. Vi ser fram emot ett givande samarbete.

"LG-Ericsson kommer att kunna erbjuda den koreanska marknaden ledande teknologi och kundsupport, inte minst i introduktionen av 4G. Det ger ett nytt spännande perspektiv åt vårt företag och den koreanska telekomindustrin", säger LG-Nortels vd Jae Ryung Lee.

I samriskbolaget som bildades 2005 bidrog LG Electronics med telekommunikationssystem och Nortel bidrog med sin koreanska distributionsaffär. Samriskbolaget har fokuserat på att utveckla och marknadsföra stora telekommunikationssystem som WCDMA, CDMA och LTE till telekomserviceleverantörer i Korea, samt telefonilösningar och -tjänster till företag. 2009 hade LG-Nortel 1 300 anställda och omsatte omkring 650 miljoner USD.

Samriskbolaget kommer även fortsättningsvis att ha sitt huvudkontor i Seoul i Republiken Korea.

I juli 2009 beslöt Ericsson och den koreanska regeringen att samarbeta i utvecklingen av ett grönt ekosystem baserat på 4G-teknologi. LG-Ericsson kommer fortsatt att bidra till detta initiativ.

Affären förväntas få positiv effekt för Ericssons vinst inom ett år efter genomförandet.

SEB Enskilda är finansiell rådgivare till Ericssons i transaktionen.

Information till redaktionen:

Pictures of Hans Vestberg, Ericsson CEO: www.ericsson.com/ericsson/press/photos/management.shtml

Previously announced information on Ericsson's acquisitions of Nortel assets:

http://www.ericsson.com/ericsson/press/releases/20090725-1330882.shtml

http://www.ericsson.com/ericsson/press/releases/20091113-1354893.shtml

http://www.youtube.com/ericssonpress#p/u/7/D3yDHV9O_5o

Korean President and Ericsson CEO meet and agree to cooperate for 4G-based green eco-system

www.ericsson.com/thecompany/press/releases/2009/07/1328344

Ericssons videomaterial finns att ladda ner från www.ericsson.com/broadcast_room

 

Ericsson är den ledande leverantören av utrustning och tjänster till telekomoperatörer i hela världen. Ericsson är marknadsledande inom mobilteknologi för 2G, 3G och 4G, har en ledande position inom drift och underhåll av mobilnät, och ansvarar för driften av nät med drygt 2 miljard användare. Bolagets erbjudande omfattar fullständiga infrastrukturlösningar för såväl fast och mobil telefoni, tjänster, mjukvara, bredband och multimedialösningar för telekomoperatörer, företag och media. Genom de samägda bolagen Sony Ericsson och ST-Ericsson får världens mobilanvändare tillgång till telefoner med alla de senaste funktionerna.

Ericsson närmar sig sin vision "att vara den drivande kraften i en kommunikationsintensiv värld" genom fokus på innovation och teknologi och där hållbar utveckling är en viktig del i bolagets arbete. Med verksamhet i 175 länder och fler än 80 000 anställda hade Ericsson en intäkt under 2009 på 206.5 miljarder kronor. Ericsson grundades 1876 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Aktien är noterad på NASDAQ OMX Stockholm och NASDAQ New York.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION, KONTAKTA GÄRNA

Ericsson Corporate Public & Media Relations
Telefon: +46 10 719 69 92
E-post: media.relations@ericsson.com

Ericsson Investor Relations
Telefon: +46 10 719 00 00
E-post: investor.relations@ericsson.com

Kommande aktiviteter

Ericssons kapitalmarknadsdagar, Stockholm, Sverige, 5-6 maj
Ericsson Business Innovation Forum, Shanghai, Kina, 17-18 maj

För ytterligare information kontakta gärna  Ericsson Media Relations Team.

Ericsson offentliggör denna information enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lagen om handel med finansiella instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 21 April kl. 06:00 CET.

RELATED FILES